Україна зменшила виробництво цукру на 15%

2019-02-06 12:09:33
Україна зменшила виробництво цукру на 15%

У 2018/19 МР Україна виробила 1,82 млн т цукру, що на 15% поступається показнику попереднього сезону, повідомляють в Укрцукрі. Таке скорочення обумовлене зменшенням посівних площ та обсягів сировини.

 

Протягом сезону на 42 цукрових заводах було перероблено 13,6 млн т цукрових буряків, що на 10% менше, ніж у попередньому МР. Врожайність цукрових буряків у 2018 році стала рекордно високою, проте цукристість – історично найнижчою – 16,47%. Погана якість сировини стала додатковою причиною зменшення виробництва цукру, проте його буде достатньо для забезпечення внутрішніх потреб та виконання зовнішньоекономічних контактів.

 

Найбільше цукру вироблено:

  • на Вінниччині – 424 тис т,
  • Тернопільщині – 227 тис т,
  • Полтавщині – 222,5 тис т.

 

Україна у 2018 році скоротила в порівнянні з попереднім роком експорт цукру на 2,4% до 584,8 тис т. Найбільшим вітчизняним експортером стало ТОВ «Радехівський цукор», який поставив на світові ринки 151 тис т цукру на суму 55 млн $.

 

Падіння світових цін на цукор зменшило рентабельність переробки в Україні, через що посівні площі під цукровими буряками й надалі скорочуватимуться.

 

Завдяки зниженню світового виробництва цукру прогноз профіциту цукру в поточному сезоні зменшено з 3,6 до 2,64 млн т, тоді як у 2017/18 МР він становив 19,6 млн т.

 

Виробництво цукру в основних країнах-експортерах відповідатиме минулорічному рівню. Для Індії прогноз виробництва знизили з 34,1 до 33,5 млн т, тоді як для Бразилії його оцінили у 26,6 млн т.