Україна збільшить виробництво цукру в сезоні 2016/17 МР до 2 млн. тон

2016-07-20 14:16:40
Україна збільшить виробництво цукру в сезоні 2016/17 МР до 2 млн. тон

В наступному сезоні виробництва цукру в Україні може збільшитись надлишок його виробництва. Загальна кількість виробленого продукту може сягнути 2 млн. тон, в той час, як для задоволення внутрішнього попиту достатньо буде 1,6 млн. тон.

 

В повідомленні прес-служби асоціації виробників «Укрцукор» йдеться про те, що сьогодні мова йде про перевиробництво цукру. Голова асоціації А. Дикун розповідає, «що, якщо поточна ситуація збережеться і надалі, тобто залишаться ідеальні умови для виробництва цукру, то ми зможемо отримати майже 2 млн. тон продукції. Той рівень перевиробництва, що є зараз (на складах наразі залишається 600 тис. тон цукру), надалі може істотно збільшитися».

 

Причиною надлишкового виробництва стане більша, ніж в минулому році, кількість площ, відведена під вирощування цукрових буряків. При середній врожайності 45-47 ц/га з 284 тис. га вітчизняні аграрії зможуть зібрати майже 13 млн. тон цукрових буряків.

 

Повідомляється також, що на початок сезону 2015/6 МР на складах цукровиробничих підприємств залишалося 562 тис. тон цукру. Міністерство агрополітики очікувало, що на початок сезону цукроваріння в 2016/17 МР залишки товару складатимуть 343 тис. тон.

 

В той же час, ціна цукру залишається доволі низькою. Ще більше погіршують ситуацію дії «Аграрного фонду», що має виступати регулятором ринку. Спочатку він повідомив про крадіжку 30 тис. тон цукру, який потім з’явився на ринку по низькій ціні. Тепер фонд виступив з заявою про необхідність термінової реалізації ще 60 тис. тон цукру.

 

Серед мір, що мають стабілізувати стан галузі, А. Дикун назвав врегулювання дій «Аграрного фонду» та відміну регулювання ціни, а також можливість доступу до недорогих кредитів.