Україна за 8 років практично витіснила США з ринку кукурудзи Китаю

2019-08-23 12:05:20
Україна за 8 років практично витіснила США з ринку кукурудзи Китаю

На тлі торгової війни США та Китаю та з наближенням чергових виборів Президента США, все більше загострюється питання втрати ринку Китаю для американських фермерів, які активно підтримали Трапма на попередніх виборах.

Політику Трампа розкритикувала конгресмен від штату Іллінойс Робін Келлі.

 

"Велика частина кукурудзи надходила в Китай з Іллінойсу, до того, як провальна торгова війна Трампа вбила наш доступ до ринків", - написала Келлі у Facebook.

Уряд США виділив допомогу фермерам на рівні 16 млрд доларів, яка покриває збитки від обмеження експорту в Китай, але фермери несуть більші збитки оскільки ціни на продукцію продовжують залишатися на низькому рівні, через зменшення ринків збуту, особливо для сої та кукурудзи. 

 

 Після початку торгової війни США і Китаю українські виробники почали заміщати американців на китайському ринку кукурудзи. Про це в четвер, 22 серпня, повідомило видання Successful Farming.

 

Зазначається, що раніше США були основним постачальником кукурудзи в Китай. У 2011-2012 роках вони постачали п'ять мільйонів тон кукурудзи - майже 100% китайського імпорту. Але вже на початку торгової війни, яку розгорнув президент США Дональд Трамп, американський експорт впав до 0,3 мільйона тон або менше 10% китайського імпорту. При цьому Китай почав переорієнтовуватися на інших постачальників кукурудзи, в основному на Україну.

 

Так, обсяг поставок української кукурудзи в КНР очікується на рівні чотирьох мільйонів тон - 80% від усього китайського імпорту.

 

Наголошується, що хороший очікуваний урожай в Україні не компенсує різке падіння виробництва у США в 2019-2020 роках. Але в довгостроковій перспективі загроза, що Україна стане основним експортером кукурудзи, продовжує зростати.

 

Виробництво кукурудзи в Україні за 20 років зросло з 10,0 млн. тон до 35,8 млн тон в 2018 році, і прогноз виробництва в 2019 складає 35-36 млн тон.

 

В той же час, внутрішнє споживання кукурудзи в Україні залишається на тому ж рівні 6 до 7 млн. тон, оскільки галузь тваринництва зростає дуже повільно, а переробку на етанол так і не запустили.