Поголів’я свиней та корів в Україні впаде до рекордно низького рівня

2019-12-27 12:21:23
Поголів’я свиней та корів в Україні впаде до рекордно низького рівня

У 2020 році поголів’я свиней та корів в Україні впаде до історично низького рівня, що впливатиме на весь вітчизняний ринок м’яса, - повідомив на конференції «М’ясний бізнес 2019» аналітик агропродовольчих ринків ФАО А. Панкратов.

 

За його прогнозом, чисельність ВРХ зменшиться на 6% до 3,1 млн голів, а свиней – на 4% до 5,8 млн голів. За рахунок зменшення поголів’я обсяг виробництва м’яса залишиться на рівні 2019 року, проте його подальші перспективи залишаються невизначеними, особливо на тлі запланованої земельної реформи.

 

Експерт відзначив зростання продуктивності у м’ясному тваринництві, оскільки середня вага переданих на забій тварин поступово зростає, хоча середній вік зменшується. Якщо у 2013 році свиней віддавали на забій у віці 330 днів, то наразі цей показник зменшився на 18% до 272 дня. Така тенденція зберігатиметься й наступними роками.

 

Але поки що виробництво м’яса в Україні зростає, насамперед, завдяки птахівництву. Очікується, що у 2019 році виробництво яловичини складе 287 тис т, свинини – 618 тис т, курятини – 1,38 млн т, інших видів м’яса – 251 тис т, а загальне виробництво сягне 2,53 млн т, що на 5% перевищить показник 2018 року.

 

Експорт м’яса у 2019 р. в порівнянні з попереднім роком також виросте з 395 до 472 тис т, з яких частка курятини складе 410 тис т, що на 25% перевищить минулорічний рівень.