Китай продовжує нарощувати виробництво кукурудзи

У 2025/26 МР Китай може зібрати 298 млн т кукурудзи (295 млн т у 2024/25 МР) та скоротити її імпорт відповідно до політики самозабезпечення.
Покращення урожайності на тлі стабільних площ сівби сприяє збільшенню врожаю, тоді як імпорт скорочується через державну політику, спрямовану на досягнення самозабезпечення та скорочення імпорту з метою захисту місцевих фермерів, повідомляє FAS USDA у своєму звіті.
Експерти FAS знизили порівняно з попередніми оцінками прогноз імпорту кукурудзи до Китаю у 2025/26 МР на 1 млн т до 7 млн т, а у 2024/25 МР – на 2 млн т, тоді як у 2023/24 МР імпорт сягав 23,4 млн т.
Прогноз споживання кукурудзи на 2025/26 МР залишили на рівні 321 млн т, що на 1% перевищить показник 2024/25 МР. Збільшення споживання обумовлене поверненням традиційних норм у кормові раціони, низькими цінами, що стимулює переробку, та політикою уряду, яка обмежує імпорт замінників кукурудзи.
У Китаї 67% кукурудзи використовується на корми та 26% - у промисловій переробці. У 2024 р виробництво кормів склало 313 млн т, а у 2025 р сягне 322 млн т.
За даними China National Grain and Oilseed Information Center (CNGOIC), потужності переробки кукурудзи перевищують 130 млн т. У північних регіонах вони виросли порівняно з минулим роком на 3%, проте уповільнення етанолової галузі обмежує збільшення споживання.
За даними China Starch Industry Association, у 2024 р на глибоку переробку пішло 85 млн т кукурудзи, з яких отримали 48 млн т крохмалю та понад 20 млн т крохмального цукру.
Прогноз виробництва пшениці знижено порівняно з попередніми оцінками на 1 млн т до 140 млн т, з яких на корми піде 35 млн т, оскільки різниця з цінами на кукурудзу скорочується. Площі сівби та урожайність залишаться стабільними. Споживання пшениці виросте порівняно з 2024/25 МР на 2 млн т до 152 млн т, причому переважно на виробництво кормів, тоді як споживання в продовольчих цілях зменшиться внаслідок старіння та скорочення населення, а також зміни раціонів, що обмежує використання борошна та загрожує роботі дрібних млинів.
Виробництво необробленого рису у 2025/26 МР виросте порівняно з попереднім сезоном на 1 млн т до 208 млн т завдяки покращенню урожайності. Споживання рису виросте на 2 млн т до 147 млн т завдяки збільшенню запасів для кормів та промисловому використанню.