Завершено наймасштабніше дослідження впливу ГМО на стан людини

2016-12-16 12:13:50
Завершено наймасштабніше дослідження впливу ГМО на стан людини

Генно-модифікованими називають організми, до генотипу яких цілеспрямовано вносяться зміни з метою збільшення врожайності, підвищення стійкості до хвороб, покращення смакових якостей, тощо.

 

В 2015 році в США ГМО-культури склали 99% зібраного в країні врожаю цукрових буряків, 94% сої, 92% кормових культур. Загалом в світі під ГМО-культури відведено 12% оброблюваних площ.

 

З 70-х років вчені вивчають вплив ГМО на організм людини та середовище, що її оточує. Американська академія наук завершила найбільш масштабне на сьогодні дослідження цього питання, проаналізувавши матеріали останніх 30 років.

 

За його підсумками, не виявлено жодних виявів несприятливого впливу ГМО на здоров’я людини. Такі продукти не викликають ожиріння, захворювання раком, діабетом, порушення роботи ЖКТ та нирок, аутизм і алергії. Не зафіксовано стійкого збільшення захворюваності після розповсюдження продуктів з ГМО в США та Канаді в 90-х роках.

 

Крім того, виявлені факти корисного впливу ГМО на стан людини, завдяки скороченню гербіцидних отруєнь та підвищенню рівня вітамінів у громадян країн, що розвиваються.  

 

Додатково аналізувалися ще два аспекти використання ГМО-рослин: взаємодія з навколишнім середовищем та використання фермерськими господарствами.

 

Висновки засвідчили, що використання ГМО-культур не шкодить різноманіттю флори та фауни. Деякі культури, що стійкі до комах, навіть збагачують флору. Побоювання, що штучно змінені гени можуть проникнути в дику природу, не підтвердилося. Хоча дослідження і доказало подібну імовірність, проте шкідливих наслідків від переносу генів виявлено не було.

 

Застосування ГМО-культур фермерами також не має поганих тенденцій. Виробники продають аграріям ГМО-насіння за високими цінами та забороняють виготовляти його самостійно, оскільки воно захищене патентами. Проте такі інвестиції виправдовують висока врожайність та економія на засобах захисту.

 

Громадськість негативно сприймає генну інженерію, незважаючи на те, що шкідливий вплив ГМО вченими не виявлено. Побоюваннями населення користуються виробники, що просувають на ринку свої товари з позначкою «Без ГМО», яка по суті стала маркетинговим інструментом.

 

До громадськості змушені прислуховуватися регулятори та законодавчі органи, тому використання ГМО-рослин в аграрному секторі досі жорстко регулюється.

 

Експерти розуміють, що оприлюднене дослідження навряд чи дозволить завершити суперечку прихильників та ворогів ГМО-продукції, оскільки це питання більше емоційне, чим наукове.