Якість пшениці в новому сезоні в Україні та Росії вища за середню

Станом на 26 липня в Україні з 5,2 млн га або 77% площ намолочено 20,4 млн т пшениці з врожайністю 3,92 т/га в порівнянні з 3,43 т/га на цю ж дату в минулому році.
Експерти «АПК-Інформ» прогнозують врожай пшениці в Україні на рівні 27,5 млн т та середню врожайність 4,28 т/га, тоді як USDA оцінює валовий збір у 29 млн т.
Пшениця нового врожаю має високий вміст протеїну, на рівні 12,5-12,7%, проте частка фузаріозної пшениці може скласти 25-35% внаслідок ураження зерна фузаріозом та сажкою через тривалі опади в регіонах Західної України, де зафіксована вища врожайність.
В Росії на 26 липня з 11,2 млн га намолочено 41,2 млн т пшениці з врожайністю 3,69 т/га, тоді як на цю дату у 2018 році було зібрано 29,5 млн т з врожайністю 3,81 т/га.
Серед обстежених в Росії 15% пшениці нового врожаю 38,5% зразків мають вміст протеїну вище 12,5%, а 47,4% зразків – вище 11%.
Висока якість пшениці спостерігається в основних російських причорноморських регіонах виробництва та експорту зерна. Якість та кількість ярої пшениці можна буде оцінити після завершення збирання у вересні.
За оцінками експертів Souffle, у 2019 році Франція може зібрати 38-39 млн т м’якої пшениці з середнім вмістом протеїну 11,5%, що відповідатиме високим експортним стандартам.
За даними FranceAgriMer завдяки активізації збирання лише за останній тиждень обмолочено 30% площ, а загалом пшениця у Франції зібрана на 63% площ в порівнянні з 88% в середньому.
Ще тиждень тому прогнози виробництва м’якої пшениці у Франції не перевищували 38 млн т. На початку липня МСГ Франції оцінювало врожай у 37 млн т в порівнянні з зібраними в минулому році 34 млн т.
В новому сезоні конкуренція на ринку високопротеїнової пшениці різко виросте. Раніше тут домінувала російська пшениця, проте тепер поставки такого зерна зможуть збільшити Україна та Франція.