В 2016 році обсяги переробки сої в Україні зросли, а ріпаку – скоротилися

2016-11-29 12:07:17
В 2016 році обсяги переробки сої в Україні зросли, а ріпаку – скоротилися

На українських підприємствах, що займаються зберіганням та переробкою сільгосппродукції (без урахування тих, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Криму та ОРДЛО) станом на 01.11.16 запаси сої в порівнянні з аналогічним періодом минулого року виросли на 56,2% до 1201,5 тис. тон, а запаси ріпаку навпаки скоротилися на 40,6% до 186,6 тис. тон.

 

Загалом протягом 2016 року на елеватори надійшло 3,332 млн. тон сої, що на 33,1% перевищує показник попереднього року. Із вказаного обсягу було перероблено 533,9 тис. тон, що на 20% більше, ніж в аналогічному періоді 2015 року. Найбільші обсяги переробки сої зафіксовані в Запорізькій (116,3 тис. тон), Вінницькій (73,7 тис. тон), Кіровоградській (66,5 тис. тон) та Полтавській (46,3 тис. тон) областях.

 

Переробники платять за сою з доставкою на завод 10700-11000 грн/тону, тоді як трейдери пропонують 11150-11250 грн/тону з доставкою в порт. Закупівельні ціни в доларовому еквіваленті продовжують зростати і наразі складають 371-375 $/тону на базисі СРТ-порт.

 

Протягом січня-жовтня 2016 р. на елеватори надійшло 1,341 млн. тон ріпаку, що на 44,9% менше, ніж в минулому році. Із вказаних обсягів було придбано 151,9 тис. тон за середньою ціною 8797 грн/тн, яка на 25,3% перевищує минулорічну, та перероблено 118,6 тис. тон, що на 36,7% менше, ніж в попередньому сезоні. Найбільші обсяги переробки зафіксовані на підприємствах Вінниччини, Миколаївщини, Тернопільщини, Чернігівщини, Волинської та Кіровоградської областей. Більша частина ріпаку експортується через порти.