Україна з 10 червня запроваджує нові стандарти на пшеницю

2019-05-23 12:44:01
Україна з 10 червня  запроваджує нові стандарти на пшеницю

Ще до початку нового маркетингового сезону, з 10 червня 2019 р. набуває чинності новий стандарт на пшеницю ДСТУ 3768:2019 «Пшениця.Технічні умови», який замінить чинний на сьогодні стандарт ДСТУ 3768: 2010. Презентація нового стандарту пройде під час 31-ї Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2019» у Києві, а відповідний Наказ № 125 від 14 травня 2019 року про запровадження нового стандарту оприлюднено на офіційному сайті ДП «УкрНДНЦ».

 

Вказаний документ дозволить оптимізувати та вдосконалити чинне законодавство в галузі виробництва, заготівлі, зберігання, переробки та торгівлі пшеницею, а також при визначенні якості зерна продовольчої та фуражної пшениці м’яких та твердих сортів відповідно до структури її виробництва в Україні.

 

«Новий стандарт став підсумком спільної роботи всіх учасників зернового ринку та урахував їх інтереси. Важливо, що він набуває чинності до початку нового маркетингового сезону, що дозволить уникнути непорозумінь при зберіганні та перевезенні пшениці», - розповіла заступник Міністра агрополітики О. Ковальова.

 

В новому стандарті з 6 до 4 скорочена кількість класів пшениці, оскільки класи 4, 5 та 6 об’єднали в одну групу. Крім того, підвищені та уточнені такі показники якості, як натура, вміст домішок, фузаріозних зерен, ушкодження зерна клопом-черепашкою, сила борошна, число падіння. Вдосконалена методика визначення сажкових зерен. Також новий стандарт приведений у відповідність міжнародним стандартам ISO, європейським EN, чинним інструкціям, регламентам, правилам та нормам законодавства України.

 

З текстом документу можна ознайомитися за посиланням https://www.google.com.ua/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwiGvNzx8LDiAhVxk4sKHSYBB1QQFjAAegQIARAC&url=http%3A%2F%2Fwww.institut-zerna.com%2Ftk170%2Fdocuments%2Fdstu3768_wheat_technical_conidtions.doc&usg=AOvVaw1uEVp-vidABC40r1OzMAjK

 

Показник

Характеристика і норма для м’якої пшениці за класами

1

2

3

4

Натура, г/л, не менше ніж

775

750

730

Не обмежено

Склоподібність, %, не менше ніж

50

40

Не обмежено

Не обмежено

Вологість, %, не більше ніж

14

14

14

14

Зернова домішка, %, не більше ніж

5,0

8,0

8,0

15,0

зокрема:

биті зерна

5,0

5,0

5,0

У межах зернової домішки

зерна злакових культур

3,0

4,0

4,0

У межах зернової домішки

пророслі зерна

2,0

3,0

3,0

У межах зернової домішки

Сміттєва домішка, %, не більше ніж

1,0

2,0

2,0

3,0

зокрема:

мінеральна домішка

0,3

0,5

0,5

1,0

зокрема:

галька, шлак, руда

0,15

0,15

0,15

0,15

зіпсовані зерна

0,3

0,5

0,5

1,0

зокрема:

фузаріозні зерна

0,3

0,3

0,5

1,0

шкідлива домішка

0,1

0,1

0,2

0,2

зокрема:

сажка, ріжки (разом)

0,05

0,05

0,05

0,1 (0,05 сажка, 0,05 ріжки)

триходесма сива

Не дозволено

кукіль

У межах шкідливої домішки

кожен з видів іншого токсичного насіння

0,05

0,05

0,05

0,05

Сажкове зерно, %, не більше ніж

5,0

5,0

8,0

10,0

Масова частка білка, у перерахунку на суху речовину %, не менше ніж

14,0

12,5

11,0

Не обмежено

Масова частка сирої клейковини, %, не менше ніж

28,0

23,0

18,0

Не обмежено

Якість клейковини: одиниць приладу ВДК

45-100

45-100

45-100

Не обмежено

Число падання, с, не менше ніж

220

220

180

Не обмежено

 

 Нагадаємо, раніше Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) зверталася до Мінагрополітики, Міністерства економрозвитку та торгівлі України, ДП «УкрНДНЦ» з проханням ввести в дію новий стандарт ДСТУ 3768:2019 «Пшениця.Технічні умови» з 1 червня, а не з 1 серпня, як передбачалося.