У 2017 році в Україні скоротилося виробництво м’яса та молока

2018-01-18 12:07:33
У 2017 році в Україні скоротилося виробництво м’яса та молока

За інформацією Держстатслужби, станом на 1 січня кількість ВРХ в Україні складала 3,628 млн голів, що на 1,5% поступається показнику на відповідну дату попереднього року. Зокрема, поголів’я корів зменшилося на 2,1% до 2,064 млн голів, свиней – на 8,2% до 6,12 млн голів, тоді як кількість кіз та овець збільшилася на 0,1% до 1,316 млн голів, а птахів – на 1,7% млн 205,103 млн голів.

 

Виробництво м’яса у 2017 році скоротилося в порівнянні з 2016 роком на 0,4% до 3,259 млн т в живій вазі, а виробництво молока – на 0,5% до 10,327 млн т. При цьому виробництво яєць виросло на 3,2% до 15,578 млрд шт.

 

Скорочення поголів’я ВРХ і, зокрема, корів, свідчить про неефективну державну систему підтримки розвитку тваринництва. Зміна правил оподаткування ПДВ для продукції тваринництва зменшує рентабельність виробництва молока та м’яса, тому виробники не поспішають розвивати даний сегмент ринку.

 

Збільшення виробництва курятини дозволило у 2017 році збільшити експорт пташиного м’яса та субпродуктів на 13% до 271,3 тис т.

 

Дохід від експорту курятини виріс за рік на 33% до 389,64 млн $ проти 292,5 млн $ у 2016 році.

 

Завдяки зростанню внутрішніх цін на м’ясо імпорт пташиного м’яса та субпродуктів у 2017 році виріс на 42% до 118,3 тис т, а в грошовому еквіваленті – на 41% до 48,5 млн $.