Світова ціна на цукор в 2017 році впаде на 7,1%
Очікується, що в наступному році світові ціни на ринку цукру впадуть на 7,1% після поточного зростання на 37,8%, внаслідок значного обсягу пропозицій та гарних прогнозів майбутнього врожаю.
Так, Бразилія планує зменшити посівні площі під цукровою тростиною, проте у 2017 році очікує на зростання врожайності та збільшення валового збору на 1-2 млн. тон, що складе 1,1%. Це призведе до збільшення пропозицій на ринках, що вплине на вартість цукру.
Крім того, на зміну ціни цукру впливають рекордні показники врожаїв та експорт з країн Східної Європи.
Стримуючим чинником для ціни може виступити прогнозований експертами дефіцит цукру в КНР, частка якого в світовому імпорті становить 11,5%.
Нагадаємо, що частка Бразилії у світовому виробництві цукру складає 22,1%, а в світовому експорті цукру – 48,5%.
Раніше повідомлялося, що середній показник індексу цін FAO на цукор в листопаді склав 287,1 пунктів, що на 8,9% або 28 пунктів нижче за жовтневе значення. Таке зниження стало першим після піврічного безперервного зростання.