Пакистан дозволив імпорт сої та ріпаку з ГМО, що збільшить поставки
Щоб завантажити переробні потужності на тлі обмеженого власного виробництва, Пакистан схвалив імпорт генетично модифікованої (ГМО) сої та ріпаку на 2025/26 МР, повідомляє World Grain з посиланням на FAS USDA. Національний комітет з біобезпеки Пакистану дозволив імпорт ГМО ріпаку для харчових, кормових та технологічних потреб, а Агенція з охорони навколишнього середовища ще на рік продовжила ліцензії на імпорт ГМО сої.
Попри програми підтримки вирощування сої всередині країни, власний врожай сої прогнозується на рівні 1 млн т, оскільки масове комерційне вирощування ще не набуло значного масштабу, тому її імпорт у 2025/26 МР виросте порівняно з попереднім сезоном з 1,97 до 2,4 млн т.
Основним постачальником сої для Пакистану залишається Бразилія (1,48 млн т у 2024-25 роках), за нею йдуть США (294 тис. т) та Україна (256 тис. т). Виробництво соєвого шроту у 2025/26 МР виросте порівняно з попереднім сезоном на 31% до 1,85 млн т завдяки стабільному імпорту та високому попиту з боку комбікормових заводів.
Виробництво ріпаку виросте на 10% до 565 тис. т, а його імпорт - до 650 тис. т, внаслідок чого виробництво ріпакового шроту сягне 673 тис. т.
Ріпак переважно переробляють для отримання харчової олії та шроту для молочного тваринництва.
Протягом останніх двох років 99% ріпаку та каноли в Пакистан постачала Австралія, але дозвіл на імпорт ГМО ріпаку може відкрити можливості для Канади повернути частку ринку у 2025-26 роках. Стабільні імпортні поставки сої також сприятимуть розвитку птахівництва, яке раніше зазнавало втрат через нестачу сої.

