Китай скорочує виробництво свинини та споживання сої

2019-07-08 12:13:03
Китай скорочує виробництво свинини та споживання сої

За оцінками аналітиків Cargill, Китай зможе повністю викорінити АЧС, яка знищує поголів’я в найбільшій країні-виробнику свинини, не раніше, ніж за 10 років.

 

Хвороба, яка протягом 10 днів вбиває заражених тварин, розповсюдилася в більшості провінцій країни.

 

На думку експертів, офіційні повідомлення уряду про скорочення поголів’я на 24% є надто оптимістичними, а реальний показник цьогоріч може сягнути 45%.

 

З серпня, коли вірус з’явився в Китаї, вже зареєстровано понад 140 спалахів, що змушує країну збільшувати імпорт м’яса. Заходи посилення контролю за безпекою тварин не можуть ефективно боротися з хворобою, оскільки значна частина галузі працює в тіні.

 

Одночасно зі свининою виріс імпорт інших видів м’яса, оскільки споживачі побоюються заразитися вірусом, хоча він і не вражає людей, та відмовляються від свинини.

 

Через скорочення поголів’я Китай різко зменшив імпорт сої, з 95 млн т у минулому сезоні до 85 млн т в поточному.

 

Після відновлення переговорів між США та Китаєм останній активізував закупівлю американської сільгосппродукції, а після червневої зустрічі президентів пообіцяв збільшити обсяги закупівель.

 

В червні США експортували до Китаю 1,5 млн т сої, тоді як в червні 2018 року цей показник складав лише 300 тис т. У 2 кварталі експорт сої до КНР виріс до 3,33 млн т в порівнянні з 1,21 млн т за цей період у 2018 р. Одночасно експорт сої до інших країн скоротився на 36% з 7,25 до 4,64 млн т.

 

З вересня по червень 2018/19 МР в порівнянні з попереднім сезоном США зменшили експорт сої на 24% з 51,3 до 38,8 млн т. Частка експорту до Китаю зменшилася з 54,4% або 27,9 млн т у 2018 році до 21,8% або 8,5 млн т у 2019 р.