FAS USDA прогнозує подальше скорочення попиту на американську сою з боку Китаю

2025-08-18 09:17:35
FAS USDA прогнозує подальше скорочення попиту на американську сою з боку Китаю

У розпал торгової війни зі США в Китаї розробляють спеціальну програму поставок сої з Бралилії «Soy China», яка враховує китайські стандарти сталості та якості продукції. Вона передбачає ексклюзивну модель виробництва сої, що відповідає стандартам імпорту КНР, зокрема екологічним та соціальним критеріям. Надихнула на її створення система «Boi China», в межах якої Бразилія вирощує яловичину відповідно до стандартів КНР.

 

У 2024 р майже 71% імпортованої Китаєм сої було придбано в Бразилії, і ця частка виросла би, якщо би Бразилія вирощувала сорти, адаптовані до китайських стандартів.

 

Ініціатива «Soy China» свідчить про намагання узгодити експортну стратегію Бразилії з потребами аграрної галузі КНР. Бразилія вже вважає Китай пріоритетним покупцем своєї сої, а нова ініціатива може інституціоналізувати виробництво сої виключно для Китаю, який намагається розширити свій вплив на аграрних ринках Південної Америки.

 

Китайські імпортери вже законтрактували у Південній Америці 8 млн т сої з поставкою у вересні, що тисне на ринок США на тлі втрати ринку Китаю.

 

За прогнозом FAS USDA, імпорт сої до Китаю у 2024/25 МР буде меншим, ніж рекордний показник 2023/24 МР (112,2 млн т). А виробництво сої у 2025/26 МР скоротиться порівняно з попереднім сезоном до 19,8 млн т внаслідок різкого зниження цін на сою для китайських фермерів. Водночас споживання сої у 2025/26 МР виросте порівняно з попереднім сезоном з 122 до 124,4 млн т. Загалом за останні 20 років попит на сою в Китаї зростав в середньому на 4,6 млн т на рік, але ця тенденція може зупинитися на тлі певних ринкових та політичних чинників, зокрема уповільнення економіки та урядових заходів по скороченню попиту на соєвий шрот.

 

Очікується, що у 2025/26 МР обсяг переробки сої у КНР виросте порівняно з попереднім сезоном на 2% до 101 млн т завдяки поступовому відновленню попиту на корми, а споживання сої у продовольстві сягне 17,5 млн т. Імпорт виросте на 1,9% до 106 млн т, але надалі почне скорочуватися внаслідок зменшення попиту на соєвий шрот.

 

Згідно з оприлюдненою у квітні доповіддю «Сільськогосподарські перспективи Китаю у 2025-2034 роках», Китай очікує, що до 2034 р обсяг виробництва сільгоспкультур сягне 753 млн т, площі сівби – 119 млн га, а урожайність виросте на 7,8% до 6,3 т/га завдяки використанню високоврожайних та стресостійких сортів та просуванню нових технологій. Протягом 10 років імпорт сої скоротиться до 79,03 млн т, оскільки урожайність виросте до 2,78 т/га, а виробництво буде збільшуватися в середньому на 5,3% на рік.

 

Імпорт пшениці та кукурудзи також зменшиться, і загальний імпорт зерна до 2034 р скоротиться до 113 млн т, що відповідатиме середньому річному скороченню на 3,1%. За даними звіту, торгівлю очікують структурні зміни, зокрема буде покращена диверсифікація джерел імпорту.

Коментарі відвідувачів (0):