Більшість країн виробників нарощує переробку сої, тоді як Китай – зменшує

2019-12-23 12:04:27
Більшість країн виробників нарощує переробку сої, тоді як Китай – зменшує

За прогнозами Oil World, обсяг світовоі переробки сої у 2019/20 МР збільшиться на 6,6 млн т до 306,41 млн т, що перевищить показник 2017/18 МР – 304,6 млн т.

 

Найбільше обсяг переробки збільшать такі країни:

  • Аргентина – на 3 млн т до 43,6 млн т,
  • Бразилія – на 2,7 млн т до 45,7 млн т,
  • США – на 1,3 млн т до 58 млн т.

 

Нарощування переробки призведе до збільшення пропозицій соєвого шроста на ринках вказаних країн, що посилить конкуренцію на світовому ринку. Крім того, країни ЄС у 2019/20 МР збільшать переробку сої до 16,62 млн т в порівнянні з 15,99 млн т у 2018/19 МР та 15,51 млн т у 2017/18 МР.

 

Одночасно, внаслідок зниження попиту на соєвий шрот з боку тваринників, Китай зменшить переробку сої з 84,35 млн т у поточному сезоні до 83 млн т у 2019/20 МР, що значно поступатиметься рекордним 96,18 млн т сезону 2017/18. Але він залишиться світовим лідером з переробки сої з часткою в загальному обсязі переробки 27% у 2019/20 МР, в порівнянні з 28% у 2018/19 МР та 31,6% у 2017/18 МР.

 

Найбільше скоротить переробку сої Індія – одразу на 17% до 7,1 млн т.

 

Скорочення попиту на сою з боку Китая, який є її найбільшим імпортером, та наміри країн-виробників збільшити власну переробку для отримання продукції з більшою додатньою вартістю призведе до нарощування виробництва соєвої олії та зростання внутрішнього її споживання для отриання біодизеля.