Україна в новому сезоні скоротить експорт цукру на тлі падіння біржових котирувань на 12-20% за рік

Прес-служба Національної асоціації цукровиків України на своїй сторінці у Facebook повідомила про підсумки маркетингового року 2024/25, який завершився 31 серпня.
Так, за оперативними даними, у 2024/25 МР Україна експортувала 580 тис. т цукру, що складає 32% виробленого обсягу. При цьому у 2023/24 МР країна експортувала 692 тис т цукру, або 48% виробленого обсягу.
Із загального експорту 2024/25 МР до країн ЄС було поставлено 17%, а до інших країн - 83%, тоді як у попередньому сезону до ЄС було відвантажено 77% загального експорту, а до інших країн – 23%. Основними покупцями українського цукру у 2024/25 МР були: ЄС (17%), Туреччина (14%), Лівія (10%), Північна Македонія (8%), Ліван (5%) та Сомалі (5%). Серед країн ЄС основним покупцем українського цукру була Болгарія, куди поїхало 59% усього обсягу.
Разом з цим фахівці асоціації наголосили, що аграрії України вже розпочали збирання цукрового буряку для переробки у 2025/26 МР. Уточнені площі до збирання цього року становлять 198 тис. га, а прогноз виробництва цукру - 1,5 млн т.
В поточному сезоні через зниження квот на експорт в ЄС та несприятливу весняну погоду фермери скоротили площі під цукровими буряками на 15%, що призведе до зменшення обсягів виробництва та експорту. Але під тиском падіння біржових котирувань можна очікувати подальшого зниження цін.
В Україні ціни на цукор в серпні сезонно зростали, але у вересні знизилися до 25,5-27,5 грн/кг.
На біржі в Лондоні жовтневі ф’ючерси на білий цукор № 5 з початку вересня впали на 4,6% до 480 $/т та торгуються на 12% нижче ніж рік тому, а на тростинний цукор № 11 – на 3,2% до 15,8 $/фунт або 348 $/т, що на 20% поступається рівню минулого року.
Зниження світових цін на цукор обумовлене прогнозами збільшення світового виробництва тростинного цукру в Бразилії та Індії, а також скороченням відсотку переробки тростини на етанол та збільшення переробки на цукор.