У 2025/26 МР світове споживання сої сягне рекордних 430 млн т
Посилення попиту на м’ясо та кормові білки стимулює ринок сої. За оцінками Міжнародної Ради по Зерну (IGC), у 2025/26 МР світове споживання сої сягне рекордних 430 млн т, повідомляє Союз сприяння розвитку олійних та білкових рослин Німеччини (UFOP).
Зростання споживання обумовлене посиленням попиту на м’ясо та, відповідно, високо протеїнові корми для тварин, особливо у галузі виробництва продовольчих продуктів Азії, яка швидко розвивається.
Попри гарні врожаї, пропозиція сої на світовому ринку залишається обмеженою, а споживання зростає швидше, ніж виробництво, що вперше за кілька років призвело до скорочення запасів.
Експерти IGC прогнозують світове виробництво сої на рівні 428 млн т, зокрема:
- у США – 116 млн т, що на 3% поступатиметься рівню попереднього сезону через несприятливу погоду та затримку збирання,
- в Бразилії – з 47 млн га (що у 4 рази перевищує площі сівби в Німеччині) зберуть рекордні 177 млн т сої, що зміцнить позиції країни як основного експортера,
- в Аргентині – виробництво скоротиться до 48,5 млн т, оскільки частина фермерів перейшла на вирощування кукурудзи та соняшника.
Глобальна торгівля соєю залишається динамічною, а її обсяг складе 187 млн т, що на 3 млн т перевищить рівень минулого року.
- Лідером з експорту залишиться Бразилія, яка відвантажить 113 млн т сої.
- Найбільшим споживачем буде Китай, який імпортує 113 млн т з Південної Америки.
- США скоротять експорт сої на 10% до 45 млн т внаслідок торгової політики влади та скорочення поставок до КНР.
За прогнозами Agrarmarkt Informations-Gesellschaft, світові кінцеві запаси сої складуть 120 млн т, що на 3,5 млн т поступатиметься показнику попереднього сезону. Найбільше запаси скоротяться у Південній Америці завдяки активному пізньосезонному експорту.

