Цукрові котирування падають через збільшення світового виробництва

2017-09-28 12:11:25
Цукрові котирування падають через збільшення світового виробництва

На тлі зростання виробництва в Бразилії, в Нью-Йорку березневі ф’ючерси цукру-сирця впали на 3,5% до 305 $/т, що є мінімальним рівнем останніх п’яти тижнів.

 

Протягом першої половини місяця Бразилія виробила 3,13 млн т цукру. Виробництво тростини склало 45,44 млн т при очікуваннях у 46 млн т. Врожай має кращу, ніж очікувалося, якість. Концентрація цукру становить 150,5 кг на тону тростини, що на 1,7 кг перевищує прогнози експертів.

 

В Бразилії з цукрової тростини виготовляють етанол та цукор. В поточному місяці частка останнього виросла до 48%, що на 0,7% перевищує ринкові очікування.

 

В сезоні 2017/18 ціни на цукор залишатимуться під тиском світового профіциту, тоді як дефіцит цукру в минулому сезоні складав 6 млн т. Світове виробництво цукру збільшиться завдяки сприятливій для вирощування тростини погоді в Бразилії та Індії, та збільшенню врожайності цукрових буряків в ЄС.

 

Агентство MARS збільшило оцінку врожайності цукрових буряків в ЄС в сезоні 2017/18 в порівнянні з попереднім звітом з 74,7 до 76,6 т/га.

 

В Україні новий сезон цукроваріння вже розпочали 30 заводів, які на 26 вересня виробили 201,95 тис т цукру.

 

Експерти «Укрцукру» оцінюють виробництво цукру в Україні в поточному сезоні у 2 млн т. Проте повторити рекордний експорт минулого сезону вже не вдасться, оскільки світові ціни падають, а тростиновий цукор складає потужну конкуренцію. Ціна бразильського білого цукру на FOB становить 385 $/т, таїландського – 365 $/т.

 

Ціни на вітчизняний цукор поступово знижуються по мірі збирання нового врожаю та слідом за світовими тенденціями. Протягом тижня відпускні ціни на цукор опустилися до рівня 13500-14000 грн/т.