Падіння ціни на цукор може призвести до скорочення виробництва у 2019/20 МР

2019-03-18 12:09:41
Падіння ціни на цукор може призвести до скорочення виробництва у 2019/20 МР

Внаслідок профіциту цукру на ринку в минулому сезоні світові ціни на цукор знизилися до найнижчого за 5 років рівня. В серпні біржові ціни на цукор-сирець опустилися до 222 $/т, восени відновилися до 300 $/т, проте надалі знову впали до 275 $/т. Головною причиною падіння цін є гарний врожай тростини в Бразилії, але досі незрозуміло, яка частина його піде на виробництво цукру, а яка – на виробництво етанолу.

 

Аналітики роблять прогнози світового балансу цукру на новий сезон.

 

За оцінкою французького зернового трейдера Sucres et Denrees SA, внаслідок зменшення виробництва в Індії, ЄС та Таїланді світовий дефіцит цукру у 2019/20 МР складе 4 млн т.

 

За прогнозом трейдера Sucden, Таїланд зменшить виробництво цукру на 10% до 12 млн т, оскільки місцеві фермери замість вирощування цукрової тростини віддають перевагу більш рентабельним культурам. Внутрішні ціни на цукор опустилися на 20% після того, як уряд відкоригував окремі субсидії для галузі відповідно до вимог угоди з ВТО.

 

В Індії виробництво цукру зменшиться з 31,7 млн т у 2018/19 МР до 26-27 млн т у 2019/20 МР внаслідок несприятливих погодних умов.

 

Через падіння світових цін на цукор фермери в ЄС скоротять посівні площі під цукровими буряками приблизно на 5%.

 

Агенція Green Pool прогнозує дефіцит цукру у 2018/19 МР на рівні 1,36 млн т.