Кількість фермерських господарств в ЄС скорочується
Кількість ферм в Євросоюзі зменшилася більше, ніж на 25%, за виключенням показників Хорватії.
За інформацією Євростату, протягом 2005-2013 років кількість фермерських господарств в ЄС (без урахування Хорватії) зменшилася на 26,3%, що відповідає річному скороченню на 3,7%.
Найбільше скорочення кількості фермерських господарств спостерігається в Словаччині – 12,5%, Болгарії – 8,9% та Польщі – 6,6%.
Єдиною країною Євросоюзу, де зафіксоване зростання кількості господарств, є Ірландія. Там протягом вказаного періоду кількість господарств збільшувалася на 0,6% щорічно, що відповідає 7000 нових підприємств.
Площа під сільськогосподарськими угіддями в 28 країнах ЄС протягом 2005-2013 років була доволі стабільною та складала 174,6 млн. га. Проте середня площа одного господарства за вказаний час суттєво збільшилася.
В 2013 році в загальному обсязі європейських сільськогосподарських земель на частку Франції приходилося 15,9%, Іспанії – 13,3%, Великобританії – 9,9%, Німеччини – 9,6%.
За оцінками експертів в Україні середні та малі ферми протягом кількох останніх років на 20% скоротили чисельність поголів'я свиней та ВРХ. В офіційній інформації це скорочення виглядає меншим за фактичне, оскільки невелика кількість лідерів ринку ще деякий час за інерцією продовжувала нарощувати поголів'я. Станом на 1 жовтня 2016 р. в порівнянні з 01.10.2015 року, тобто протягом року, кількість голів ВРХ скоротилася на 2,8% — до 4,1625 млн. голів, в тому числі поголів’я корів скоротилось на 3,7% — до 2,1624 млн. голів.
Ті господарства, що є основою м'ясо-молочної галузі, поступово зникають з ринку. А великі виробники молока та м’яса наразі зупинили розширення бізнесу.