Індекс цін ФАО на зерно та цукор знизився, тоді як на м’ясо та молоко виріс

2019-04-05 12:14:27
Індекс цін ФАО на зерно та цукор знизився, тоді як на м’ясо та молоко виріс

В березневому звіті ФАО середній індекс цін на продовольчі товари залишився на рівні 167 п, що на 3,6% нижче аналогічного показника минулого року та майже відповідає рекордному рівню серпня 2018. Зростання цін на м’ясо та молоко було компенсоване зниженням вартості цукру, зерна та олії.

 

В порівнянні з лютим 2019 року основні індекси цін змінилися наступним чином:

  • на зернові – знизився на 2,2% або 3,7 п до 164,8 п, насамперед завдяки падінню цін на пшеницю та кукурудзу, яке не змогло перекрити незначне подорожчання рису;
  • на рослинні олії – знизився на 4,4% або 5,9 п до 127,6 п завдяки падінню цін на пальмову, соєву та ріпакову олію після попереднього тримісячного зростання, оскільки низький імпортний попит на тлі значних запасів тисне на ринки;
  • на м’ясо – виріс на 0,4% або 0,6 п до 162,5 п, що відповідає тенденції останніх місяців щодо помірного коливання цін на цю продукцію, а збільшення імпорту м’яса Китаєм (внаслідок АЧС) було компенсоване зростанням пропозицій з боку основних постачальників;
  • на молочну продукцію – виріс на 6,2% або 11,9 п до 204,3 п внаслідок зростання попиту на вершкове масло, сухе молоко та сири на тлі імовірного сезонного скорочення пропозицій з боку Океанії;
  • на цукор – знизився на 2,1% або 3,8 п до 180,4 п внаслідок більш високого, ніж очікувалося, врожаю в основних країнах-виробниках. Індія збільшить виробництво на 8% та посуне Бразилію в рейтингу найбільших виробників цукру. Додатковий тиск на світові ціни спричинила різка девальвація бразильського реала.