Євросоюз у липні – вересні скоротив переробку олійних культур
За даними Oil World, протягом липня – вересня обсяг переробки трьох основних олійних культур в ЄС зменшився порівняно з відповідним показником попереднього сезону на 2% з 12,08 до 11,85 млн т.
При цьому обсяг переробки сої виріс з 3,48 до 3,5 млн т, а ріпаку – з 6,58 до 6,62 млн т завдяки високій маржі переробки, проте обсяг переробки соняшника зменшився з 2,02 до 1,74 млн т внаслідок низьких перехідних запасів та затримці збирання нового врожаю.
Загальний обсяг переробки соняшника в ЄС у 2024/25 МР зменшився порівняно з попереднім сезоном з 9,32 млн т до найнижчого за останні 9 років рівня 7,47 млн т, причому найбільше скоротилася переробка в Болгарії, Франції, Румунії, Угорщина та Нідерландах.
Водночас обсяг переробки сої в ЄС у 2024/25 МР виріс на 7% до 15,5 млн т, зокрема виробництво соєвого шроту – з 18,4 до 22,2 млн т, що зміцнило його позиції на європейському ринку кормів, частково витіснивши ріпаковий та соняшниковий шрот.
Обсяг переробки ріпаку в ЄС у 2024/25 МР скоротився порівняно з попереднім сезоном з 25,98 до 25,12 млн т.

