Бразилія перетворює пасовища на рілля, щоб збільшити виробництво сої

У той час, як у США сільськогосподарські землі щороку скорочуються через забудову чи проєкти відновлювальної енергетики, Бразилія активно перетворює пасовища на рілля, щоб збільшити площі сівби. З 2015/16 МР по 2024/25 МР площі сівби сої в країні виросли з 82 до 117 млн акрів, і мають великий потенціал щодо подальшого розширення, оскільки ще 70 млн акрів, зокрема 12,65 млн акрів деградованих пасовищ, можуть бути переорані.
Перетворення пасовищ на ріллю є рентабельнішим, ніж їх відновлення для випасу худоби. А власникам ранчо вигідніше здавати або продавати ці землі фермерам для вирощування зерна. Крім того, за даними аналітиків Bloomberg Intelligence, впровадження нових технологій сприяє зростанню урожайності сої в Бразилії. Тому протягом наступних двох років виробництво зернових у країні може вирости на 8-11%, перевищивши збільшення площ сівби.
Наразі близько 23% території Бразилії, або майже 500 млн акрів займають пасовища чи луки, половину з яких можна перевести під вирощування зернових, а решту залишити під випас худоби через розвинену м’ясну індустрію. Проте деякі земля мають низьку якість, тому не придатні для продуктивного землеробства.
Проте країна має певні виклики. Близько 70% експорту сої забезпечує Китай, що робить Бразилію залежною від одного ринку. Існують логістичні проблеми, оскільки 65% зерна перевозиться до портів автотранспортом. Дефіцит складських потужностей та відсутність субсидованого страхування врожаю (на відміну від США) роблять ризики виробництва сої в Бразилії вищими, ніж у США.
Аграрна галузь країни сильно залежить від впливу зовнішніх чинників. Так, торік темпи розширення посівних площ уповільнилися на прогнозах можливого скорочення закупівель сої Китаєм, який за останні роки накопичив значні запаси. Ціни на сою впали майже до рівня собівартості, тому частина фермерів може відмовитися від її вирощування на користь інших культур.
Попри всі виклики, Бразилія залишається основним світовим постачальником сої. І в разі збільшення світового попиту на сою зможе його забезпечити, адже має землі та необхідний досвід. Для фермерів інших країн, зокрема США, це означає посилення конкуренції, адже бразильське виробництво може суттєво впливати на світові ціни.