Світові ціни на продукти впали до 6-ти річного мінімуму

2015-06-08 10:02:34
Світові ціни на продукти впали до 6-ти річного мінімуму

Наслідком падіння вартості зернових культур, що відбувається завдяки обнадійливим прогнозам аграрних експертів, продовжує зниження індекс продуктових цін. Наразі він досягнув найменшого значення за останні шість років, опустившись до рівня вересня 2009 року.

За повідомленням ФАО, в травні індекс продуктових цін в порівнянні з попереднім місяцем зменшився на 1,4 % та склав 166,8 п, що на 20,7 % нижче, ніж у травні минулого року. Таке падіння викликане зниженням в травні 2015 р. в порівнянні з квітнем індексів на зерно на 3,8 %, молочні продукти – на 2,9 %, м’ясні – на 1 %. 

В зв’язку із затримкою початку бразильського цукрового сезону на 2 % збільшився індекс цін на цукор, незважаючи на досить значні обсяги пропозицій. Активізація тихоокеанського природного явища Ель-Ниньо викликала побоювання щодо кількості врожаю олійних культур в країнах Південно-Східної Азії, що в свою чергу призвело до росту індексу цін на рослинні олії та жири на 2,6 %.

В останньому оприлюдненому зведенні ФАО, що стосується попиту та пропозицій зернових культур, йдеться про збільшення в порівнянні з минулим роком світового виробництва рису на 1,3 %, головним чином завдяки виробникам Азії. Прогнозується також збільшення світового виробництва харчової пшениці та фуражу завдяки гарним врожаям Китаю та Мексики. Планується, що країни Африки та Північної Америки зможуть зібрати надзвичайні врожаї пшениці. Проте ФАО зазначає, що прогноз ще може зазнати змін, оскільки сільськогосподарське виробництво в поточному році залежатиме від розвитку ситуації у наступні місяці.

Загальне виробництво зернових культур у 2015 році планується в обсязі 2,524 млрд. тон, що лише на 1 % менше, ніж було зібрано торік. Майже не зміниться співвідношення запасів зернових до їх споживання, тому в цілому світові ринки зерна мають бути досить стабільними.