Індія продовжила нульове мито на імпорт гороху до 24 жовтня, що активізує поставки з України

2024-05-09 11:11:41
Індія продовжила нульове мито на імпорт гороху до 24 жовтня, що активізує поставки з України

Влада Індії до 24 жовтня продовжила дію нульового мита на імпорт гороху, що дозволить Україні збільшити експорт нового урожаю та отримати високу ціну.

 

 З 2020 р до грудня 2023 р Україна не експортувала горох до Індії, оскільки там діяло 50% мито на імпорт цієї продукції. Після зниження ставки мита Україна поставила до Індії 44,5 тис т гороху.

 

Експерти вважають, що залежно від попиту та цін на горох в Індії ставка нульового мита може бути продовжена до березня 2025 р, а загальний імпорт гороху у 2024/25 МР (квітень – березень) сягне 3 млн т.

 

«До кінця року попит на український жовтий горох залишиться стабільним, а ціни продовжать зростати, і у 2024 р складатимуть не менше 325 $/т», - прогнозує керівник ГО «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» А. Скляренко.

 

За даними Мінагрополітики, горохом в Україні станом на 5 травня було засіяно 161,1 тис га, а у 2023 р – 128,6 тис га.

 

Експерти AgMin очікують, що у 2024 р Україна збере 360,3 тис т гороху, тоді як у 2023 р урожай склав 384 тис т, а у довоєнному 2021 р – 566,3 тис т.

 

В Асоціації «Україна зернобобові» вважають, що у 2024 р урожай гороху в Україні складе 400 тис т, а внутрішнє споживання – лише 40 тис т, тому 360 тис т можна буде експортувати.

 

Глибока переробка та виробництво горохового протеїну значно збільшують використання гороху.

 

Гороховий протеїн використовують у спортивному та дієтичному харчуванні, у безглютеновій дієті, додають до складу продуктів харчування з метою підвищення їх продовольчої цінності, застосовують у тваринництві як високобілковий корм. У 2020 р світовий ринок горохового протеїну складав лише 230 тис т. Але до 2025 р він виросте на 13,5% на тлі збільшення споживання рослинних білків.

 

Гороховий крохмаль використовують при виготовленні м’ясопродуктів, сухих сніданків та снеків, соусів, цукерок. Горохове борошно використовується в кулінарії, медицині та косметології. Воно забезпечує потрібну консистенцію продуктів.

 

Найбільшими світовими переробниками гороху є Канада, США, Бельгія, Франція та Китай.

Коментарі відвідувачів (0):