ЄС знайшов вихід з глухого кута щодо ГМО

2015-03-16 17:23:17
ЄС знайшов вихід з глухого кута щодо ГМО

Керівництво ЄС у середу ухвалило новий закон про виробництво генетично модифікованих (ГМ) зернових культур в Європейському союзі, звільнивши шлях новим сортам сільськогосподарських культур.

Однією з перших зернових культур, яка отримає схвалення Європейської комісії, найімовірніше буде стійкий до комах сорт кукурудзи, відомий як 1507. Його розробники - DuPont і Dow Chemical очікували 14 років на дозвіл керівництва ЄС на його культивування.

Широко поширені в обох континентах Америки та Азії генномодифіковані(ГМ) зернові культури в Європі викликали неоднозначне відношення суспільства та розкололи його на прихильників і супротивників. Великобританія виступає за використання ГМ-продукції, в той час як Франція та інші країни виступають проти.

Більш рання спроба досягти компромісу з культивування ГМ-зернових культур зазнала невдачі в 2012 році, коли міністри ЄС не змогли домовитися.
Нове компромісне рішення покликане всіх задовільнити, надаючи державам-членам ЄС право заборонити використання ГМ-зернових культур навіть після того, як вони були схвалені Європейською комісією.

Міністр сільського господарства Франції Стефан Ле Фолл заявив, що у Франції виробництво всієї ГМ-кукурудзи заборонено, і цю заборону не скасують.
За старими правилами держави ЄС могли тимчасово заборонити або обмежити використання ГМ-продуктів в межах своєї держави, тільки якщо у них були докази того, що вони піддають ризику здоров'я людини, згубно впливають на навколишнє середовище або в разі виникнення надзвичайної ситуації.

До теперішнього моменту кукурудза Monsanto MON810 була єдиною ГМ-культурою яку вирощують в Європі. В Іспанії та Португалії її вирощують вже десять років.
Прихильники ГМО заявили, що новий закон, який дозволить обмежувати культивування ГМ-культур, ігнорує наукові докази безпеки ГМО, в той час як опоненти ГМО стверджують, що закон відкриває доступ зерновим культурам, які вони вважають згубними для біорізноманіття.

Вітяніс Андрюкайтіс, комісар ЄС з питань здоров'я та безпеки харчових продуктів, заявив, що закон є позитивним кроком приведення законодавства до відповідності очікуванням громадян при дотриманні прав усіх сторін.

Після підписання в середу в Європейському парламенті у Страсбурзі закон буде опублікований в Офіційному виданні ЄС в п'ятницю та набере чинності через 20 днів.