Чи варто французьким фермерам боятися українського цукру?

2023-09-19 10:10:49
Чи варто французьким фермерам боятися українського цукру?

Фермерів Франції просять не збільшувати площі сівби цукрових буряків через сильну конкуренцію з українським цукром. Це свідчить про те, що вже й Східна Європа побоюється імпорту агропродукції з України, особливо з огляду на скасування Єврокомісії обмежень на поставки.

 

Ситуацію коментує директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» О. Коротинський. За його словами, зараз цукор в Європі коштує 915 €/т або 983 $/т, що на 57% перевищує торішню ціну та у 2 рази – ціну липня 2021 р. Така ціна обумовлена дефіцитом цукру внаслідок скорочення виробництва у Франції, де площі під буряками найменші за останні 14 років. Водночас на тлі високих цін на цукор та низьких цін на зерно аграрії можуть значно збільшити площі під буряками у 2024 р.

 

Голова Спілки буряківників (GGB) Франк Сандер вважає, що «заводи мають продавати цукор по 1000 €/т, щоб окупити вартість буряку, що виросла вдвічі до 50 €/т (при цукристості 16%). Водночас різке збільшення площ під буряками може обвалити ціни на 30% та більше, особливо з огляду на прогнозовані поставки з України».

 

У 2023/24 МР ЄС може імпортувати 2,5 млн т цукру, з яких 0,5 млн т – з України. Вітчизняний цукор вже врахований у європейському балансі, хоча це й викликає певні занепокоєння у переробників ЄС.

 

Щоб стати рівноправним учасником європейського ринку цукру українські виробники мають бути прогнозованими та надійними, а також дотримуватися прийнятої в ЄС стратегії «з поля до столу», коли кожен покупець може відстежити ланцюжок походження продукції. Важливими критеріями є репутація та доброчесність, зокрема й вчасна та повна сплата податків, офіційна зарплата, відкрита достовірна інформація про діяльність. Європа не хоче бачити на своєму ринку тих, хто сприяє його тонізації чи практикує схеми з початку 2000-х. В ЄС ринок цукру тривалий час був консолідований між десятком великих компаній, які напрацювали доброчесні правила торгівлі.

 

В період війни вітчизняні цукровики стали лідерами з експорту агропродукції. Так, у 2022/23 МР частка цукру в українських поставках до ЄС склала 18%. У 2023/24 МР вона може збільшитися, якщо держава запровадить прогнозовані правила для доброчесних учасників ринку та прибере з нього недобросовісних ділків, а в разі зміни правил пропонуватиме перехідний період, щоб експортери мали час на виконання своїх зобов’язань.

 

Лібералізація агроринку ЄС дозволила Україні експортувати туди надлишки цукру, тоді як власне виробництво в ЄС скоротилося, а ціни виросли вдвічі. Завдяки цьому цукрові буряки в Україні стали найрентабельнішою культурою у 2022 р, тому у 2023 р площі під ними різко збільшилися, хоча складні погодні умови дещо знизили урожай. Зараз урожайність буряків оцінюється у 50-55 т/га, а цукристість – у 16-17%, що дозволить отримати 1,6-1,7 млн т цукру.

 

Якщо прогнози виправдаються, то вітчизняні виробники забезпечать внутрішніх споживачів, та зможуть експортувати частину продукції на ринок Європи.

Коментарі відвідувачів (0):