Система перевірки якості продуктів в Україні не працює

2017-03-13 14:04:59
Система перевірки якості продуктів в Україні не працює

Недоліки законодавства не дозволяють сьогодні здійснювати контроль за якістю та безпекою харчових продуктів.

 

Експерти зазначають, що за новим законом відповідальність за якість та безпеку продуктів несе виробник. Проте залишається незрозумілим, яким чином має здійснюватися державний контроль.

 

Система контролю «від лану до столу», що заснована на принципах НААСР та ефективно діє в усьому світі, віддає перевагу самоконтролю з боку виробників. Щоб вона запрацювала в Україні, потрібно підтримати її санкціями за недотримання законодавчих вимог в частині виробничого контролю.

 

Проте система державного контролю в Україні не отримала достатніх повноважень для проведення перевірок, а мережа лікарів, які на місцях проводили огляди, розвалилася.

 

Голова Держспоживслужби В. Лапа розповідає, що «половина виявлених на підприємствах харчової промисловості порушень стосується необізнаності працівників з вимогами санітарних норм щодо зберігання, обробки та переробки продуктів. А державний контроль за якістю наразі можна вважати профанацією».

 

Закон про здійснення держконтролю та нагляду передбачає, що перевірки можуть проводитися за рішеннями суду, в межах карних проваджень, при здійсненні планового контролю, або позапланового за наявності скарги від фізичної особи.

 

Наразі в Держспоживслужбі очікують роз’яснень від Міністерств економрозвитку та юстиції щодо порядку проведення планових перевірок. В даний час такі перевірки не проводяться через неоднозначне трактування законодавчих норм та скарги виробників.

 

Для позапланової перевірки фізична особа має звернутися зі скаргою до територіального управління Держспоживслужби, яке, в свою чергу, повинно отримати згоду на перевірку від центрального апарату. Підтвердження обґрунтованості перевірки може зайняти 3-5 днів. С 1 січня додатково потрібно отримати підтвердження від Державної регуляторної служби або органу, що формує політику в галузі безпеки харчової продукції.

 

Фактично, для проведення перевірки потрібно отримати дозволи від Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, та, в деяких випадках, від Держрегулятору.

 

В Лапа розповів, що «в країнах ЄС при наявності ризиків надходження на ринок продукції, що потенційно загрозлива для здоров’я споживачів, спеціалісти повинні здійснити перевірку негайно, тому що проведення її наступної доби вважається вкрай неефективним».