Мінімальна ціна цукру в 2016 виросте на 41 %

2016-01-21 15:54:50
Мінімальна ціна цукру в 2016 виросте на 41 %

Вітчизняний уряд планує в 2016/17 МР підвищити мінімальну відпускну ціну на цукор по відношенню до існуючою на сьогодні на 41 % до 9,078 грн/кг (без ПДВ).

В прес-службі Міністерства сільського господарства повідомляють, що уряд має наміри зменшити квоту для постачання цукру на ринок для внутрішнього споживання (квоту «А») до 1,67 млн. тон та встановити мінімальну відпускну ціну продажу цукрових буряків не нижче 616,99 грн/тону проти існуючих наразі 445,87 грн/тону.

 

Максимальний обсяг квоти визначений на підставі даних щодо споживання цукру. За статистикою одна людина використовує 38 кг цукру на рік, тому загальне споживання цукру населенням країни оцінюється на рівні 1,62 млн. тон на рік, на інші потреби використовується ще 50 тис. тон.

 

В повідомленні Мінагрополітики підкреслюється, що зазначені значення мінімальних відпускних цін на цукрові буряки та цукор, вироблений за квотою «А», визначені згідно наданих Інститутом біокультур та цукрових буряків НААН України та експертами Державного «Українського науково-дослідного інституту цукрової промисловості» розрахунків, що враховують обсяги виробничих витрат для виготовлення продукції та найменшого достатнього рівня прибутковості.

 

В уряді підкреслюють, що у випадку перевищення виробником виділеної йому квоти на постачання цукру для внутрішнього ринку або продажу цукру за ціною, нижчою за встановлену мінімальну, він зобов’язаний буде сплатити штраф у розмірі, що дорівнює подвійній вартості реалізованого з порушенням встановлених вимог цукру.

 

Мінімальна ціна реалізації цукру та обсяги квот на його виробництво для внутрішнього споживання були закріплені в прийнятому 20 січня поточного року урядом проекті постанови «Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків в період 01.09.16-01.09.17».