Дощі в США погіршили якість кукурудзи

2018-11-07 12:06:07
Дощі в США погіршили якість кукурудзи

Аграрії Північної Америки повідомляють про підвищений рівень органічного токсину (вомітоксину) в новому врожаю кукурудзи, що може завдати шкоди виробникам, які й так страждають від торговельної війни між США та Китаєм.

 

Вомітоксин заражає худобу та становить загрозу здоров’ю людей та домашніх тварин, тому покупці можуть відмовлятися від такого зерна. Свині готові взагалі відмовитися від їжі, ніж вживати корм зі смаком та запахом токсину. Розвитку хвороби сприяла дощова погода восени та затримка збирання врожаю.

 

Майже 75% врожаю кукурудзи в США використовують місцеві виробники кормів та етанолу, побічним продуктом переробки якого є барда, що служить кормом для тварин. Щоб зменшити рівень токсину в продукції, виробники кормів та етанолу повинні змішувати кукурудзу з високим рівнем вомітоксину з зерном, яке не містить грибка.

 

Дохід американських фермерів за останні 5 років скоротився вдвічі. Тривала торгова війна з Китаєм знизила попит на сою, завдяки чому активізувався експорт кукурудзи, тому проблеми з якістю наразі дуже невчасні.

 

Найбільший світовий виробник свинини WH Group Ltd Smithfield Foods Inc виявив вомітоксин в кукурудзі в Айові та Небраска, де зазвичай не було проблем з якістю. Виробники етанолу в Мичигані та Огайо штрафують фермерів, що постачають кукурудзу з понаднормовим вмістом токсину. В Канаді також виявили зерно, заражене вомітоксином.

 

В США рівень вмісту вомітоксину в продуктах для людей та тварин не повинен перевищувати однієї мільйонної частки (ppm). В кормах для свиней він не повинен бути вищим 5 ppm, для молочних тварин та птиці – 10 ppm, великої рогатої худоби – 30 ppm.

 

Американський виробник кормів Alltech Inc знайшла вомітоксин у 80% із перевірених 45 зразків кукурудзи. Продовження тестування може виявити ще більшу проблему. Більшість зразків ще не тестувалися через дощі, які уповільнили збирання врожаю, що станом на неділю було завершене на 76%.